Ga naar de inhoud

Bedrijfsfilm tips

Bij het maken van een bedrijfsfilm komen heel veel creatieve keuzes kijken. Het is dan fijn om daar een beetje tips in te krijgen. In dit blog ga ik je dan ook een aantal tips geven die jou helpen bij het maken van een bedrijfsfilm. De ‘Do’s’ en ‘Dont’s’ en wat is nou zinvol.

Focus je niet te veel op productiekwaliteit

Natuurlijk. Het is je bedrijfsfilm en daarmee je digitale visitekaartje. Elke kijker schud jij de virtuele hand en stel jij jezelf en jouw bedrijf aan voor. Je wilt natuurlijk dat dat er fraai uitziet. Ik vind zelf ook dat dit belangrijk is, maar het moet niet de sterspeler van de video worden. Ikzelf maak het dus niet te belangrijk bij mijn producties.

Een 6K video waarin men een vaag verhaal afsteekt waar de kijker niet zo heel veel van begrijpt, is nog altijd gewoon een 6K video waar de kijker niet veel van begrijpt. Die waardevolle boodschap gaat dus verloren. De kwaliteit van de lampen, lenzen of camera’s gaan daar geen verandering in brengen.

Wanneer je dus je middelen gaat verdelen voor het opzetten van een bedrijfsfilm, zorg ervoor dat er genoeg middelen ingezet worden om een waardevolle boodschap op een duidelijke manier te brengen.

Verplaats je in de kijker

Dit is iets waarbij ik vaak tegenaan loop bij mijn opdrachtgevers. Ze hebben vaak de neiging om tegen zichzelf te praten met de video en zijn niet meer scherp op datgene wat hun product of dienst uniek maakt omdat het nu eenmaal al 10 jaar hun werk is. Volkomen begrijpelijk, maar wanneer je die dan chef-script maakt loop je het risico dat de boodschap niet geheel gaat overkomen.

Zoals gezegd, verplaats je in de kijker. Wat wil de kijker weten? Waarmee help ik de kijker? Begrijpt de kijker de woorden die ik gebruik? Bovenal, waar heeft de kijker echt wat aan? Het is bijvoorbeeld heel fancy dat jij een werkplaats hebt van 800m², maar de kijker heeft daar in principe niet heel veel aan. De kijker zit immers met wat vragen over jouw product of dienst en ik beloof je dat de grootte van jouw werkplek daar niet één van is.

Stel jezelf de vraag, ‘als ik mijn product of dienst zou willen afnemen, wat zou ik dan belangrijk vinden en wat wil ik dan weten?’. Dat zijn doorgaans waardevolle dingen om op te concentreren.

Maak een lijstje met conclusies

Dit is een stap op om te doen nadat de eerste opzet is afgeleverd. Pak de video in kwestie erbij, pak een pen en papier en zet jezelf in de schoenen van iemand die niet weet waar hij/zij naar gaat kijken. Bekijk de video in zijn volledigheid aandachtig en schrijf op wat je concludeert. Wat doet dit bedrijf? Waarom zou ik iets bij hen af moeten nemen? Dat soort dingen. Nogmaals, dit allemaal vanuit het perspectief van iemand die er echt helemaal niets van af weet. Wanneer de conclusies die jij opschrijft voldoende vertegenwoordigen wie jullie zijn en wat jullie doen dan ben je helemaal goed om te gaan.

Wees kritisch

Deze bedrijfsfilm tip is vooral voor mijn collega’s daarbuiten. Wees kritisch. Jij bent de expert op het vlak van video, gedraag je daarnaar. Natuurlijk zal jouw opdrachtgever een wensenlijst hebben en zorg ervoor dat jij diegene daarmee helpt. Maar kijk wel kritisch of deze wensenlijst in lijn licht met het doel.

Je kan het namelijk jouw opdrachtgever niet kwalijk nemen dat wat hij/zij vraagt daarmee niet in lijn ligt met de doelen. Een boodschap middels een medium als video communiceren is namelijk niet haar/zijn werk. Wel dat van jou.

Net zoals ik, zul je vaak genoeg geconfronteerd worden met aanvragen in de context van ‘hey, ik wil graag een bedrijfsfilm, en dit voorbeeld vind ik er tof uitzien’. Iets wat heel eenvoudig op te volgen is, maar zorg er wel voor dat je voldoende ‘verwachtingsmanagement’ doet. Bespreek de doelen en stuur daar waar nodig bij.

 

 

Jouw bedrijfsvideo laten maken?

Dave hessels