Meteen naar de inhoud

Zelf een bedrijfsfilm maken

Zelf een bedrijfsfilm maken, dat is toch best te doen? Op zich is daar niets aan gelogen. Dat kan je inderdaad zelf ook schieten. Ik hoor het wel vaker voorbij komen bij ondernemers. Alhoewel ik elk zelf respecterend ondernemer af zou raden om een klus zoals dit op zijn hals te halen, ben ik de beroerdste niet. Lees verder voor een aantal tips voor het maken van een bedrijfsvideo. 

Gebruik een statief

Oké, je hebt iets gevonden om je video mee vast te leggen, heel goed. Natuurlijk heeft je stagiair tijd en ruimte om even de camera ook vast te houden voor je, maar nog beter is een statief. Dit kan je zo gek maken als dat je zelf wilt, maar voor een scene waarbij jij zo trots als een pauw verteld waarom jij de beste bent in wat je doet is een statief van 40 euro voldoende. Niet alleen zorgt dit er voor dat het beeldmateriaal een stuk prettiger is om te zien, maar ook omdat het daardoor makkelijker is om de aandacht te vestigen op de boodschap. Natuurlijk, de vaste hand van een stagiair of personeelslid kan ook volstaan, maar een statief is altijd net even beter.

Aanbevolen producten:

Zorg voor genoeg licht

Menig mobiele telefoon is uitgerust met een uitstekende camera. Dit is natuurlijk een voor de hand liggende keuze, wij gaan er daarom vanuit dat je je mobiele telefoon gaat gebruiken voor het vastleggen van het beeldmateriaal. Alhoewel de camera in menig telefoon goed is, heeft het niet veel nodig om met een waardeloos resultaat op de proppen te komen. Dit valt of staat doorgaans met de hoeveelheid licht wat er voor handen is. Probeer daarom jouw shot op te zetten in de buurt van een raam waar daglicht doorheen komt. Film niet tegen het licht in, maar gewoon er bij. Ga staan bij het raam, of zet er een stoel neer om daar je verhaal te vertellen. Niet alleen weet je hierdoor zeker dat het beeldmateriaal er goed uit ziet, maar ook dat de video gewoon plezierig is om aan te zien en dat die goede beeldkwaliteit van jouw camera ook kan shinen.

Denk aan het geluid

Niet alleen is het van belang dat het beeldmateriaal er goed uit ziet, maar ook dat de boodschap luid en duidelijk over komt. Denk daarom even aan het geluid. Let op achtergrondgeluid. Sta je buiten? Is er veel wind? Sta je aan een drukke weg? Andere achtergrondruis die nog wel eens roet in het eten kan gooien van jouw fantastische bedrijfsvideo? Is op één van eerder genoemde vragen het antwoord ‘ja’, kijk dan of je de ruis kunt elimineren of kies een andere plek. Vergeet niet eventueel de radio op de achtergrond uit te zetten. Al dit soort achtergrond ruisen leiden af van de daadwerkelijke boodschap.

Heb je een tekst voorbereid of doe je het bijvoorbeeld uit je hoofd? Indien je de boodschap uit je hoofd brengt, let dan een beetje op je ge’uhm’. Het is van belang dat je als ondernemer jezelf kunt verkopen, allereerst door zekerheid en expertise uit te kunnen stralen. Heb je een tekst voorbereid? Zorg er voor dat je de tekst goed kent. Aflezen van een blaadje straalt opnieuw niet echt zekerheid en expertise uit.

Kijk in de lens

Richt je je direct tot de kijker? Heel goed. Zorg er dan ook voor dat je direct in de lens kijkt. Praat niet tegen jezelf in de viewfinder van de camera. Door direct in de lens te kijken wek je bij de kijker een soortgelijke indruk als met direct oogcontact. De boodschap is hierdoor directer en persoonlijker. Dat is natuurlijk wat je wilt, toch?

Je bedrijfsfilm is gefilmd, wat nu?

Nu dat je natuurlijk een berg met fantastisch belicht en ingesproken beeldmateriaal hebt vastgelegd, moet het nog even gemonteerd worden tot een volwaardige video. Laten we direct met de deur in huis vallen, er is geen enkele video editor die echt heel erg gemakkelijk werkt en zo wel dan zijn ze doorgaans heel erg duur. Je wilt immers zelf een bedrijfsvideo maken omdat je er simpelweg geen stuiver voor over hebt, wij gaan er daarom vanuit dat je ook niet wilt investeren in editing software. Dat brengt ons automatisch op één optie. Lightworks. Op hun website vind je ook tevens diverse quickstart guides zodat je al gauw uit de voeten kunt met in elk geval de basis van deze software.

Bovengenoemde stappen kunnen jou helpen met het maken van jouw bedrijfsvideo. Zoals eerder aangegeven, wij raden het af, laat het nou gewoon aan mij over. Maar mocht je toch perse zelf een bedrijfsvideo willen maken, dan kom je met bovenstaande tips aardig in de buurt van een goede bedrijfsvideo.

Jouw bedrijfsvideo laten maken?

Dave hessels