Meteen naar de inhoud

Video content maken in een paar stappen

Leestijd: 8 minuten | Niveau: Beginner

”Iedereen kan video’s maken” is niet voor niets iets wat ik voortdurend roep. Dat is namelijk niet iets wat ik roep omdat het lekker klinkt (ook al klinkt het niet lekker), maar het is ook iets waar ik heilig in geloof en voor sta. Jij kan het dus ook. Gewoon, simpelweg met je mobiele telefoon bijvoorbeeld. Laat me je uitleggen hoe.

Stap 1: Video vlog accessoires bestellen

Alhoewel je opzich met alleen een telefoon al kan beginnen, adviseer ik altijd om even een paar ”essentials” in huis te halen. Met deze twee mobiele vlog accessoires ben je helemaal goed om te gaan.

Allereerst namelijk een statief met voldoende werkhoogte. Het is aantrekkelijk om meteen een statief te pakken van 15 euro want een statief is een statief toch? Nou, nee. één van de dingen die belangrijk is aan het maken van een goede video is dat deze goed geframed is(later hierover meer). Daarvoor volstaat het eerste en beste statief dus helaas niet. Een goed statief met voldoende werkhoogte is bijvoorbeeld de Hama Star 63. Een statief met voldoende werkhoogte, evenals stevig genoeg om er nog jaren lang plezier van te hebben.

Om je mobiele telefoon op het statief te krijgen, hebben we nog één accessoire nodig. Namelijk, een mobiele telefoonhouder. Ook hier zijn honderdduizend verschillende keuzes in, ik advies echter die van MOJOGEAR. Dit is een stevige houder, met een cold shoe mount waar we eventueel een microfoon op kunnen plaatsen. Future proof!

Totale investering: €44,89.-

”Ja, maar Dave, als ik zelf ga kijken dan vind ik hele sets voor minder geld!”, Dat klopt. Als je die wilt aanschaffen, ga je gang. Zoals ik al zei bij het statief, ik wil graag dat je volgend jaar nog steeds video’s kan maken. Met bovenstaande twee mobiele vlog accessoires in jouw bezit ben je klaar voor stap twee.

Stap 2: Een geschikte plek vinden om je mobiele vlog te filmen

We gaan op zoek naar een geschikte plek om je mobiele vlog vandaan te filmen. In- en rond het huis. Of misschien bij jou op kantoor. Hoe dan ook, we gaan op zoek naar licht. Veel licht. Kies dus absoluut een plek in de buurt van een raam. Alhoewel je met menig mobiele telefoon heel mooi beeldmateriaal kan schieten, lijden deze al gauw wanneer de omstandigheden minder worden. Voldoende licht is dus het allerbelangrijkste voor een mooi shot.

Let er op, het is belangrijk dat het licht afkomstig van het raam jou gaat belichten. Niet de camera. Tegen het licht in filmen is met een mobiele telefoon nooit een goed idee.

Wanneer je een goede plek in huis/kantoor/huiskantoor hebt gevonden, is het tijd voor stap 3.

Stap 3: Het juist framen van jouw mobiele vlog

Nu dat we de mobiele vlog accessoires hebben en een goede plek om te filmen. Is het tijd om het shot voor te bereiden en te framen. Allereerst, plaats natuurlijk je mobiele telefoon op de houder en op het statief. Dubbelcheck ALTIJD even de bevestigingspunten. Kleine handeling die een grootse schadepost kan voorkomen.

Welnu, framen. Daar zouden we het over hebben in deze stap namelijk. Je wil je kijker een zo natuurlijk mogelijke kijkervaring geven. Dit voelt organischer, oprechter en op die manier maak je een sterkere verbinding. In principe gaan we gewoon een 1-op-1 gesprek emuleren. Zoals al eerder aangegeven, zorg ervoor dat je de camera zoveel mogelijk op ooghoogte hebt. Frame de camera niet te laag zodat je opeens je voorhoofd kwijt bent, frame de camera niet te hoog zodat je hoofd in het midden van het frame zit. Simpel gezegd, hou je aan de ‘Rule of thirds’. Iets wat ook in films toegepast word.

Wanneer we de juiste framing hebben gevonden, is het weer tijd voor een volgende stap.

Stap 4: Het maken van de video

Hier ga ik een beetje valsspelen. Deze stap heeft namelijk opzich meerdere stappen. Maargoed, allereerst, voordat we beginnen met het maken van de video gaan we even bedenken waar we het over gaan hebben. Nu voel ik je hier helemaal in de stress schieten en ik hoor je al denken:

”Wie wil nou wat van mij weten”, ”Wat moet ik vertellen”, ”Straks zeg ik wat fout”.

Ja, die stemmetjes gaan we in dit geval even niet naar luisteren. Het is belangrijk om het voor nu even gemakkelijk en luchtig te houden. Laten we dan ook op die manier aftrappen met jouw content. Stel jezelf eens voor bijvoorbeeld. Vertel eens over jouw werk en waarom dit jouw passie is. Vertel mensen waar zij jou voor kunnen gebruiken en welk probleem jij oplost. Dit geeft mensen een idee van met wie zij te maken krijgen wanneer zij van jou een product of dienst willen afnemen. Misschien heb je een blog op je website? Dit is letterlijk content. Gebruik deze als script en verfilm deze. Wat zijn veel voorkomende vragen op jouw klantenservice? Maak daar content over.

Nu dat we een idee hebben van waar we het over gaan hebben, kunnen we bijna gaan schieten. Volg even deze checklist:

  • Eventuele geluidsbronnen uit? (radio/tv/kids/etc.)
  • Framing in orde?
  • Bevestigingspunten statief op orde?
  • Genoeg licht?
  • Trillen van je telefoon uit?
  • Heb ik een duidelijk idee van wat ik wil zeggen?

Als al die bovenstaande punten op orde zijn, kunnen we beginnen. Druk op de opnameknop en ga los. Veel plezier. Je video avontuur gaat beginnen.

Bonus tip:
Het is oké als het in het begin lastig gaat. Er zijn heel weinig mensen die al meteen zichzelf kunnen zijn voor de camera. Geef jezelf de tijd om hierin te groeien. Ook ik deed in het begin er ongeveer 15 takes over voordat ik iemand goed uitlegde wie ik nu eigenlijk was.

Nog een bonus tip:
Perfectionisme is de grootste vijand van goed genoeg. Geen enkele video zal perfect zijn en niemand is zo kritisch op zichzelf als jijzelf. Ga jezelf dus geen waardevolle zichtbaarheid onthouden over argumenten die alleen jij ziet.

Weten welke soort video bij jou past?

Dave hessels