Meteen naar de inhoud

Camera angst bestrijden

Leestijd: 6 minuten | Niveau: Beginner

Ah yes. Camera angst. De grootste moordenaar van diverse succesvolle video marketing campagnes. De moordenaar van een sterk slagende personal branding strategie. De moordenaar van de zintuigen van zelfs de meest doorgewinterde ondernemers. Ook voor mij geen onbekende. Inmiddels wel eentje waar ik nauwelijks tot geen last meer van heb. Dat was even een proces, maar wel uiteindelijk wel gelukt. Hier is wat extra informatie van het fenomeen en hoe ik ervan af ben gekomen(bijna).

77% van vrouwen is camera schuw. Van mannen heb ik hier geen cijfers van kunnen vinden, maar ik verwacht dat het niet veel anders is dan bij de vrouwen.

Als videograaf zie ik het in de praktijk natuurlijk veel. De meest zelfverzekerde en doorgewinterde ondernemers vallen uiteen vanaf het moment dat mijn camera aan gaat. Stotteren, ‘Uhm’en, opeens je expertise volledig kwijt zijn, dat soort dingen. Ironisch natuurlijk. Je bent immers niet live op televisie en wat is nu werkelijk het ergste wat er kan gebeuren? Desalniettemin, camera angst is here to stay. Dat wil niet zeggen dat we er niets tegen kunnen doen.

Flooding

Die term is afkomstig uit de psychologie. Iets wat ik, in aanzienlijk simpelere variant en toepassing, op mijzelf heb toegepast om mijn camera angst te bestrijden.

“Onder flooding of implosion verstaat men de gedragstherapie die tracht angsten uit te laten doven door de cliënt aanhoudend bloot te stellen aan waar hij angstig voor is.”

Wikipedia

Nouja, dat is dus exact wat ik gedaan heb. In principe komt het erop neer dat ik mijzelf dus vaak in een positie zette waarin ik video van mijzelf maakte en publiceerde of verstuurde. Alhoewel ik dat niet wou, ik ging zoveel mogelijk voor de camera staan. Letterlijk zo veel mogelijk. Niet alleen naar bekende toe, maar ook onbekende toe.

WhatsApp tegen camera angst

Ik begon laagdrempelig. Namelijk met het beantwoorden van Whatsapp berichten middels een video. Ik had namelijk geregeld het stemmetje in mijn hoofd dat zei dat mijn video niet goed genoeg zou zijn. Door iets wat ik vond dat ik raar zei of wat dan ook. Normaal luisterde ik altijd naar dat stemmetje. Ik leerde mijzelf dit stemmetje te negeren. Ondanks het hoorbare protest, stuurde ik namelijk de video alsnog. Nadat dit wat gemakkelijker ging, begon ik dit te doen in het openbaar. In het openbaar spreken tegen een camera is iets wat ik ook echt niet kon. Vanaf het moment dat iemand zich binnen hoorbare radius bevond sloeg ik compleet dicht. Dit is iets wat ik nog steeds lastig vind maar wel al beter is geworden.

Camera angst bestrijden met LinkedIN

Het bestrijden van mijn camera angst via LinkedIn was net zoveel een marketingtool als dat het ‘flooding’ was. Al mijn nieuwe connecties in mijn netwerk kregen van mij een welkomstbericht in de vorm van een video. Elke video was op maat gemaakt per persoon, dus geen copy-paste werk. Ik begroette mijn nieuwe connectie, vertelde wat ik deed en vroeg naar wat hun bezig hield. Dat is alles. Hier was die stem die ik hoorde bij mijn Whatsapp video’s nog luider. Het ging hier om een vreemde namelijk die ik hoogstpersoonlijk mijn video toestuurde. Goh, wat zou die wel niet van mij denken?! Nou, ik kreeg eigenlijk twee soorten reactie. De eerste was geen reactie. De tweede was eigenlijk niets anders dan lof. Complimenten dat het zo uniek was, complimenten dat ik mijn marketing zo goed voor elkaar had, dat soort dingen. Dit gaf mij een onwijze boost in zelfvertrouwen en het hielp ontzettend met bestrijden van mijn camera angst.

Niet luisteren naar dat stemmetje

Eigenlijk komt dit hele artikel op één ding neer. Simpelweg niet weg schuwen, jezelf moedwillig oncomfortabel laten voelen en niet te luisteren naar dat stemmetje. Dat stemmetje dat zegt dat mensen niet naar jou zouden willen luisteren, of dat het niet goed genoeg is. Mensen willen namelijk wel horen wat jij te zeggen hebt. Wat jou bezig houdt en horen over jouw expertise. Bij deze wil ik je ook uitdagen.

0623443948

Dat is mijn mobiele telefoonnummer. Als eerste stap in dit bestrijden wil ik dat je mij jouw video Whatsappt. Ik wil graag van jou weten wie je bent, wat je doet en wat je bezig houdt. Beschouw dat als een eerste stap richting een camera angst vrij bestaan.

Ik hoop je snel te zien.

Weten welke soort video bij jou past?

Dave hessels