waarom tiktok

Waarom je gisteren al op TikTok had moeten beginnen

Leestijd: 7 minuten

Video als medium wordt met de dag belangrijker in de marketing van bedrijven. Simpelweg omdat het steeds meer het medium is waar men graag content consumeert. Zie hier de jongste telg in de collectie social media platformen waar je strikt video tegenkomt: TikTok.

Wat is TikTok?

TikTok is een social media applicatie waarmee je korte video’s kunt maken en delen. Niet meer en niet minder. In de app tref je ook echt alleen maar videocontent aan.

De app TikTok is een ”westerse” variant van de chinese app Douyin. Deze is alleen in China beschikbaar en vergaarde daar in één jaar tijd 100 miljoen gebruikers. In onze regio’s is TikTok inmiddels ook uitgegroeid tot één van de grotere platformen met op het moment van schrijven meer dan 1 miljard gebruikers verspreid over 150 landen. In Nederland telt TikTok sinds November 2019 meer dan één miljoen gebruikers waarvan de zeer grote meerderheid onder de 18 is.

Maar Dave, waarom had ik dan gisteren al op TikTok moeten zitten?

Gezien de huidige demografie van TikTok zal het platform lang niet in alle gevallen op dit moment interessant zijn voor jouw bedrijf. Echter, is het te verwachten dat dit wel spoedig zal veranderen.

Als je de geschiedenis van social media platformen erbij pakt zul je bij elk groot platform een patroon bespeuren. Namelijk dat opeens een hele jonge groep massaal verveeld raakt met het ene en in stapt bij het andere. Dit zag je bij Facebook, na Hyves. Dit zag je bij Instagram, na Facebook. Ditzelfde zie je nu bij TikTok, na Instagram. Het is dus heel goed te verwachten dat jouw doelgroep ook straks hier in grote getale vertegenwoordigd is op dit platform. Wanneer jij dan pas nog überhaupt moet uitzoeken hoe de app in elkaar steekt ben je natuurlijk hartstikke te laat.

Bonus reden

Het gedeelte waar ik misschien nog wel het meest enthousiast over ben is de aanwezigheid van de creator in TikTok. Je kan de meest gekke dingen doen met jouw clips. Bijvoorbeeld jezelf klonen, green screen animaties en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat allemaal simpelweg op je mobiele telefoon. Geen fancy editing software, geen cursussen, gewoon uitkiezen en toepassen op jouw clips. Laat jouw creatieve brein de vrije hand en je krijgt de meest toffe creaties.